Home

Nieuws

Frankrijk vindt plannen Brussel voedselspeculatie te slap

Brussel – De plannen van de Europese Commissie om voedselspeculatie tegen te gaan laten nog een aantal weken op zich wachten. Aanvankelijk zou Brussel vandaag (woensdag) een rapport hierover publiceren, maar dat is op het laatste moment uitgesteld.

De plannen zijn bedoeld als inzet voor de gesprekken van de G20 eind februari. Voorzitter van deze organisatie van ’s werelds belangrijkste economieën Frankrijk heeft de aanpak van voedselspeculatie tot één van zijn prioriteiten benoemd. Aangenomen wordt dat het uitstel het gevolg is met het feit dat de Franse president Nicolas Sarkozy de voorstellen in een conceptversie niet ver genoeg vindt gaan.

“Ik wil een publicatiedatum voorstellen voor een studie die aantoont dat speculatie niet leidt tot de stijging van voedselprijzen”, zei Sarkozy maandag tegen journalisten. “Namelijk 1 april.”

De Franse minister van landbouw Bruno Le Maire zei later dat hij het moeilijk vindt te geloven dat de Europese Commissie van plan zou zijn in het definitieve voorstel een verband tussen de twee ontwikkelingen te ontkennen. “Als dat het geval is, leven wij in twee verschillende werelden”, aldus Le Maire.

De verschijningsdatum van het rapport is nu tot nader order uitgesteld. Een woordvoerder van de Commissie zegt dat het nog wel een aantal weken kan duren, maar de vergadering van de G20 zeker wordt gehaald.

Nederland is niet overtuigd van de relatie tussen speculatie en prijzen, zo bleek eerder deze week uit een bericht van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw).

Of registreer je om te kunnen reageren.