Home

Nieuws 1 reactie

Flinke onrust in Duitse politiek door dioxine-affaire

Berlijn - In Duitsland heerst forse politieke onrust naar aanleiding van de dioxine-affaire. Onder meer de gebrekkige rapportage van de Nedersaksische autoriteiten zorgt voor groeiende heibel in de veevoerkwestie.

De rapportage van deelstaat Nedersaksen leidde zaterdag onverwacht tot de preventieve sluiting van nog eens 943 agrarische bedrijven. Bondslandbouwminister Ilse Aigner heeft de deelstaatsregering in Nedersaksen verweten haar te laat op de hoogte te hebben gesteld en eiste op grond daarvan het aftreden van de politiek verantwoordelijken. Slechts door de persoonlijke bemiddeling van bondskanselier Angela Merkel is deze eis door Aigner voorlopig opgeschort.

Nedersaksen had in eerste instantie dioxine-belaste voerleveranties van een fabrikant over het hoofd gezien. Het getroffen voer bleek terecht te zijn gekomen in grote delen van de Bondsrepubliek bij leghennenhouders, vleesvarkenshouders en zeugenhouders. Het Nedersaksische landbouwministerie schuift de schuld van de vertraagde ontdekking van deze leveranties volledig op de fabrikant, omdat van grove nalatigheid of opzet sprake zou zijn geweest. Om die reden is justitie ingeschakeld.

Niettemin gaf het Nedersaksische landbouwministerie vanmiddag toe dat ook sprake is geweest van een communicatiefout. Staatssecretaris Friedrich-Otto Ripke wist vrijdag al dat er alsnog een groot aantal bedrijven op slot moest, maar had vergeten bondslandbouwminister Aigner daarvan op de hoogte te stellen.

Mengvoerfabrikantenfederatie Deutscher Verband Tiernahrung toont zich geschrokken over de hiaten die de keten blijkt te hebben en heeft de Nedersaksische producent in afwachting van het onderzoek voorlopig geroyeerd.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Janssen

    Ja,ja, weten ervan op de hoogte te zijn maar vergeten te melden. De tijd van sprookjes kan in deze tijd niet meer. De boer (PRODUCENT) kan iedere keer het gelach betalen. Er worden zoal nagenoeg geen marges gehaald bij de producenten. De tijd van verstoppertje spelen is voorbij !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.