Home

Nieuws

FAO wil grenscontroles en vaccinatie MKZ Azië

Rome – De wereldvoedselorganisatie FAO roept op tot veterinaire grenscontroles en preventieve vaccinatie in Azië in verband met de uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) in Zuid-Korea.

”De uitbraak zoals we die nu zien in Zuid-Korea en de activiteit van met MKZ-virus in andere landen in Oost-Azië hebben we de laatste vijftig jaar niet meer gezien”, aldus Juan Lubroth, de hoogste veterinair van de FAO. ”Daarom moeten we extra goed monitoren en ons voorbereiden op eventuele uitbraken.” Lubroth roept Aziatische landen op om ervoor te zorgen dat eventuele besmettingen snel vastgesteld en bestreden worden worden. Daarnaast is de FAO voorstander van preventieve vaccinatie om de ziekte te stoppen.

De FAO maakt zich vooral zorgen over de komende feestdagen, Lunar nieuwjaar, waarbij veel mensen reizen en daarbij ook vleesproducten en dieren vervoeren.

Zuid-Korea heeft de grootste moeite om grip op de ziekte te krijgen. In totaal zijn inmiddels 9 miljoen varkens en 3 miljoen runderen gevaccineerd. Meer dan 2,2 miljoen dieren zijn geruimd in verband met de uitbraak. De schade als gevolg van de uitbraak van MKZ bedraagt 1,2 miljard euro.

In het afgelopen jaar is er een grote uitbraak van MKZ geweest in Japan. Daarnaast heeft het virus zich afgelopen jaar verspreid door China, Oost-Rusland en Mongolië.

Of registreer je om te kunnen reageren.