Home

Nieuws

Extra maatregelen dioxine ingevoerd bij TrusQ

Wageningen - Veevoerorganisatie TrusQ heeft extra maatregelen ingesteld in verband met het dioxineschandaal in Duitsland.

“Iedere partij voedervet mag pas geleverd worden als uit onderzoek blijkt dat er geen verhoogd dioxinegehalte in het vet zit”, legt directeur Francine van Rossem uit. TrusQ stelt als eis dat voor iedere 500 ton een monster moet worden genomen. “Dierlijke vetten waren altijd al een risicoproduct, waardoor we dit product al lieten testen. Door de dioxineproblemen in Duitsland hebben we sinds vorige week ingesteld dat het product pas geleverd mag worden als is bewezen dat het goed is.”

Voor leveranciers van voedervetten kan dit tot problemen leiden. “Het vet moet hierdoor in afwachting van de uitslagen tijdelijk worden opgeslagen. Dit kan logistiek lastig zijn. Niet alle producenten kunnen hierdoor op dit moment het product leveren”, vertelt Van Rossum.
TrusQ volgt hiermee het Belgische systeem, dat ook eist dat het product van tevoren gestest moet worden. “Maar in België moet per 200 ton een monster worden genomen. Wij accepteren een monster per 500 ton.”
Of de maatregelen tijdelijk zijn of blijvend kan TrusQ nog niet zeggen.

Safe Feed werkt aan vergelijkbare controlemaatregelen. “De controles werden al gedaan, maar we willen deze nu ook dwingend opleggen”, aldus een woordvoerder van Safe Feed. De komende weken wordt overleg gevoerd over de invoering van standaard dioxine-onderzoek voor risicoproducten in het GMP+ systeem.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.