Home

Nieuws 1 reactie

Export bloemen en planten groeit ruim 5 procent

Aalsmeer - De export van bloemen en planten vanuit Nederland is vorig jaar met 5,4 procent gegroeid naar 5,1 miljard euro. Oost-Europese landen groeien met een plus van ruim 10 procent twee keer zoveel als andere landen. Dit blijkt uit de definitieve exportstatistieken van hoofdbedrijfschap agrarische groothandel (HBAG) Bloemen en Planten in Aalsmeer.

De exportstijging lag bij snijbloemen en pot- en tuinplanten nagenoeg gelijk op ruim 5 procent tot respectievelijk 3,1 miljard en 2 miljard euro. De maand december was met een krimp van 5 procent een zwaar tegenvallende maand, waardoor de cumulatieve groei over het hele jaar een vol procentpunt zakte.

Met een dramatisch slechte decembermaand door winters weer, een hittegolf in juli, wegvallende aanvoer door de IJslandse aswolk en een door een lange winter teleurstellend begin, werd 2010 voor de bloemen- en plantenhandel sterk beïnvloed door het weer. Dat kwam bovenop het zeer broze herstel van het consumentenvertrouwen door de economische crisis, koersfluctuaties en extra fytosanitaire belemmeringen.

“Tegen die achtergronden is de omzetstijging die de Nederlandse bloemen- en plantenexporteurs in 2010 realiseerden een bijzondere prestatie”, vindt HBAG. Hierbij wordt aangetekend, dat de inkoopwaarde is gestegen.

“Voor het huidige jaar zijn wij voorzichtig optimistisch, omdat marges en rendementen onder druk staan, de concurrentie toeneemt en het bestedingsniveau van consumenten en bedrijven wereldwijd schoorvoetend herstelt.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Compliment voor de bloemen en planten exporteurs.
    Waarbij aangetekend dat een heel groot deel van deze export doorvoer is uit andere landen. De rendementen van de nederlandse producenten zijn bij velen nog steeds te laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.