Home

Nieuws 287 x bekeken

Europarlement voor aanleggen strategische voedselvoorraden

Straatsburg – Er moet een wereldwijd systeem komen van voedselvoorraden. Een deel van de voorraden moet worden aangehouden ter bestrijding van hongersnood, een ander deel is bestemd voor het temperen van al te grote prijsstijgingen.

Het systeem zou kunnen worden gecoördineerd vanuit de Verenigde Naties, bijvoorbeeld door voedsel- en landbouworganisatie FAO.

Dat staat in een rapport van de Roemeense Daciana Sarbu, lid van de sociaal-democratische fractie in het Europees Parlement. Het Parlement stemde dinsdag in met de tekst, die de Europese Commissie opdraagt de mogelijkheden te onderzoeken.

De noodzaak van strategische voorraden is volgens Sarbu toegenomen door de grotere prijsschommelingen. Dat leidt volgens haar tot protectionisme. Als voorbeeld noemde ze het exportverbod op graan, dat Rusland en de Oekraïne, samen verantwoordelijk voor 30 procent van de wereldexport, hebben afgekondigd.

Sarbu pleit in haar rapport tevens voor het aanpakken van speculatie met voedsel. Volgens haar zouden recente prijsstijgingen voor de helft zijn te verklaren uit speculatie. ”We kunnen niet instemmen met een pervers systeem waarbij mensen winst maken vanwege de honger bij anderen”, zei haar fractieleider, de Duitser Martin Schulz.

Christel Labee

Of registreer je om te kunnen reageren.