Home

Nieuws

’Energienota grootverbruiker tonnen hoger’

Woerden – Net als burgers gaan ook bedrijven dit jaar flink meer betalen aan elektriciteit, water en gas. Volgens VEMW, de belangenbehartiger voor de grootverbruikers, kan dat voor de achterban oplopen tot honderdduizenden euro’s per jaar. ”Dat is exclusief de stijging van de marktprijzen voor energie die nog niet bekend zijn”, aldus directeur Hans Grunfeld maandag.

De toename met enkele tonnen is gebaseerd op de stijging van de energiebelasting en het transport van energie, de toename van de zuiverings- en rioolheffing en de hogere belasting grondwater.

Bovendien wordt dit jaar voor het eerst rekening gehouden met de ’duurzaamheidsheffing’. Het stimuleren van het gebruik van duurzame energie werd eerst bekostigd uit de algemene middelen, maar sinds dit jaar gebeurt dat via de stroomrekening.

”Middels een opslag op de tarieven voor het transport”, licht Grunfeld toe. Wie meer gebruikt, betaalt dus ook meer. ”Ook mensen die duurzame stroom afnemen betalen die opslag.”

VEMW hekelt de forse stijgingen in de tarieven voor het transport van energie. ”Het transport van gas en elektriciteit op de regionale netten stijgt gemiddeld met 8 procent. Deze stijging zet zich de komende jaren door. Over drie jaar hebben we te maken met een cumulatieve stijging van 25 procent.” De belangenbehartiger is dan ook een bezwaarprocedure gestart bij kartelwaakhond NMA.

Of registreer je om te kunnen reageren.