Home

Nieuws

Eis: Boete en celstraf voor illegaal nicotinegebruik

Arnhem – Tegen de eigenaar van Lokhorst Pluimvee en Agriservice in Ede en zijn bedrijf is donderdag voor de rechtbank in Arnhem een straf van acht maanden gevangenisstraf en een boete van 30.000 euro geëist. Lokhorst wordt verweten dat hij illegaal het bestrijdingsmidel nicotine tegen bloedluis heeft ingevoerd, verhandeld en gebruikt.

Willem Lokhorst ontkent niet dat hij het middel heeft gebruikt. ”Maar ik kon niet anders. De pluimveehouders staan met de rug tegen de muur.” Lokhorst heeft na zijn aanhouding in 2009 zelf de publiciteit gezocht in deze zaak.

Lokhorsts advocaat Theo Linsen betoogde dat Lokhorst en zijn bedrijf hebben gehandeld in de geest van de wet, maar niet naar de letter. Volgens Linsen moet Lokhorst worden ontslagen van rechtsvervolging. Dat zou volgens hem een goed signaal zijn, omdat er geen enkel effectief middel tegen bloedluis in de handel is. Nicotine wordt in andere landen wel gebruikt als bloedluisbestrijder, maar heeft in Nederland geen toelating.

Justitie wil het bedrijf de illegale winst ook ontnemen. Er ligt eenvordering van ongeveer 390.000 euro. Bovendien moet de tas met 58000 euro die bij het onderzoek is gevonden, niet worden terug gegeven, vindt officier van justitie M. Groeneboer. Het openbaar ministerie zegt dat Lokhorst niet meer dan vier van de acht maanden hoeft te zitten. De rest van de straf moet voorwaardelijk worden opgelegd.

Tegen een afnemer van Lokhorst is 2.500 euro boete geëist en tegen een werknemer van een pluimveebedrijf, die de illegale middelen zelf bij Lokhorst kwam halen, werd een taakstraf geëist van 60 uur, waarvan 20 voorwaardelijk. De rechtbank doet op 3 februari uitspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.