Home

Nieuws 233 x bekeken

Eetbaar insect produceert minder broeikasgas dan varken

Wageningen - Insecten stoten per kilogram insectenvlees veel minder broeikasgassen uit dan runderen en varkens.

Dat concluderen Wageningse onderzoekers in een artikel in het online tijdschrift Plos One.

Wetenschappers van Wageningen Universiteit en Researchcentrum hebben gemeten hoeveel broeikasgassen (CH4 en N2O) insecten per kilogram product uitstoten. Die hoeveelheden zijn vergeleken de uitstoot per kilogram varkens- of rundvlees.

Een varken produceert tien tot honderd keer zo veel broeikasgassen per kilogram groei als bijvoorbeeld meelwormen. De uitstoot van ammoniak (veroorzaker van verzuring en vermesting van grondwater) blijkt aanzienlijk lager te zijn. Een varken stoot acht tot twaalf keer zoveel ammoniak uit per kilogram groei als krekels en tot wel vijftig keer zoveel als sprinkhanen.

De wereldwijde veehouderij levert een belangrijke bijdrage aan de productie van broeikasgassen.
Het onderzoek toont aan dat eiwitten afkomstig van insecten, in beginsel, een milieuvriendelijk alternatief zijn voor eiwitten uit vlees afkomstig van de gebruikelijke productiedieren. Verder onderzoek is nodig om na te gaan of de productie van een kilogram insecteneiwit ook milieuvriendelijker is dan conventioneel dierlijk eiwit wanneer de gehele productieketen in aanmerking wordt genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.