Home

Nieuws 166 x bekeken

EU wil zuiniger omgaan met grondstoffen

Brussel - Europa moet zuiniger omgaan met grondstoffen, zoals water, brandstoffen en mineralen. Het moet minder afhankelijk worden van de import ervan, en inzetten op hergebruik en duurzame energie.

Dat staat in een rapport dat voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie woensdag heeft gepresenteerd. Het stuk bevat een reeks van maatregelen die moeten leiden tot minder verspilling door de industrie en de consumenten. Het voorgestelde beleid zal later worden uitgewerkt in concrete actieplannen.

Volgens Barroso is doorgaan op de huidige manier geen optie. Grondstoffen worden steeds schaarser en dus duurder, en ze raken hoe langer hoe meer uitgeput. Een slimmer gebruik van grondstoffen is daarom noodzakelijk, maar dat biedt ook economische mogelijkheden, aldus de commissievoorzitter. Het dwingt het bedrijfsleven tot innovatie, waardoor er werkgelegenheid ontstaat.

D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy noemt de richting van het rapport van Barroso ,,heel goed''. Hij vindt dat Nederland er nog een voorbeeld aan kan nemen. Wel mist hij ideeën over het verschuiven van belastingen op arbeid naar grondstoffen. Ook had hij graag voorstellen gezien om subsidies op het winnen van grondstoffen, bijvoorbeeld steenkool, versneld af te bouwen.

Europarlementariër Judith Merkies van de PvdA is eveneens op hoofdlijnen tevreden over het stuk. Ze noemt de Europese Commissie ambitieus, want het opstellen van regels om het gebruik van grondstoffen te beïnvloeden ,,wordt een hele klus''. In de plannen ontbreekt volgens Merkies echter nog een actief beleid om het gedrag van consumenten te veranderen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.