Home

Nieuws

EU wil strengere regels productie veevoer

Brussel – In verband met het dioxineschandaal in Duitsland wil de Europese Commissie strengere regels voor de productie van veevoer. Het dagelijks bestuur van de EU is teleurgesteld over het gebrek aan dadendrang van de industrie om nieuwe dioxinebesmettingen onmogelijk te maken. De commissie komt zelf met voorstellen als de industrie niet snel strengere maatregelen presenteert.

De vier dioxinezaken van de afgelopen jaren in België, Ierland en Duitsland hadden steeds te maken met vetmengsels. De commissie denkt aan een strikte scheiding van de productie van vetten voor veevoer en voor de industrie. De producenten komen eind deze maand met eigen voorstellen.

In Duitsland is voor het eerst een te hoog gehalte aan dioxine aangetroffen in varkensvlees. Bij een varkensmester in de deelstaat Nedersaksen werd dit bij een controleslachting vastgesteld. Daarna werden honderden dieren van het bedrijf vernietigd.

Bij een andere varkensmester werd dioxine aangetroffen in een mate die dichtbij de norm ligt. Daar worden nog testen gedaan. In Nedersaksen worden controles uitgevoerd bij in totaal 330 varkens- en pluimveebedrijven.

De 50.000 verdachte eieren die een bedrijf in Barneveld onlangs uit Duitsland aankocht, blijken niet te veel dioxine te bevatten. Ze kwamen van een Duits bedrijf dat de kippen mogelijk had gevoerd met vergiftigd voer.

Boeren zien de prijzen van eieren ondertussen dalen wegens het dioxineschandaal, doordat de consument de eieren links laat liggen. De richtprijs voor honderd scharreleieren daalde donderdag van 6 euro naar 5,80 euro. Een commissie van eierhandelaren en pluimveehouders verwacht een verdere daling naar 5,30 euro of 5 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.