Home

Nieuws

EU wil einde aan levering groente buiten vereniging

Zoetermeer - Telersverenigingen in groenten en fruit moeten strenger controleren op leveringsplicht door hun telers.

Het Productschap Tuinbouw (PT) heeft daarvoor eisen opgesteld na signalen van de Europese Commissie. Zo moeten verenigingen over 2011 accountantscontroles uitvoeren bij vijf procent van de telers.

Verenigingen krijgen gelden uit de Europese GMO-gelden op voorwaarde dat telers al hun product via de vereniging afzetten. Uit onderzoek van het PT, de inspectiedienst AID en EU-instanties blijkt dat leveringsplicht niet altijd kan worden aangetoond. Bekend is dat vooral in de fruitteelt een deel van het product buiten de veiling wordt afgezet. Een vereniging moet al nader onderzoek doen bij kleine afwijkingen van opgaven van telers in eigen controles.

Of registreer je om te kunnen reageren.