Home

Nieuws 2 reacties

Duizend Duitse boeren op slot

Düsseldorf/Hannover – In de Duitse deelstaat Nedersaksen zijn duizend pluimveebedrijven preventief op slot gegaan in verband met dioxine dat via veevoer in eieren en pluimveevlees terecht is gekomen.

Dat is vandaag bekendgemaakt.

In Noordrijn-Westfalen zijn als gevolg van de dioxine-affaire al 8.000 leghennen geruimd. Het landbouwministerie van deze deelstaat heeft bij één van de laboratoriumtests verhoogde dioxine-waarden in eieren vastgesteld. In één geval waren de waarden het viervoudige van de toegelaten grensnorm. Het onderzoek in de leghennenhouderij wordt daarom uitgebreid, zo heeft het ministerie aangekondigd. De dioxine-eieren komen van een bedrijf met meerdere stallen in de regio Soest, die om die reden op slot blijven. Tests van eieren van een ander bedrijf in de regio Steinfurt zijn nog niet afgerond.

Ook zijn er meer veevoerfabrikanten getroffen door leveranties van dioxine-verontreinigde vetten dan eerder gedacht. In totaal gaat het om minstens negen fabrikanten in de deelstaten Nedersaksen, Saksen-Anhalt en Hamburg. Landbouwminister Johannes Remmel van Noordrijn-Westfalen uitte kritiek op het landbouwministerie van Nedersaksen. Volgens Remmel was Nedersaksen bezig om de affaire te bagatelliseren. "Dat is onverantwoordelijk."

Volgens Duitse autoriteiten is er geen vervuild voer naar Nederland gegaan. Of er hier besmette eieren op de markt zijn is niet met zekerheid te zeggen.


Lees ook: Ministerie Noordrijn-Westfalen stelt verhoogde dioxinewaarden vast

Laatste reacties

 • no-profile-image

  argwaan

  transparantie is een groot goed, vooralnu er meer vertrouwen in de economie en politiek komt.De producenten en comsumenten worden weer de dupe? Zijn er alleen verliezers, dat betwijfel ik tenzeerste, weer een deuk, blijf positief denken er is altijd hoop maar hoelang kun je daar vban leven.

 • no-profile-image

  P.C. Vesseur, algemeen secretaris NEPLUVI

  In de intro wordt over pluimveevlees gesproken. Tot nu toe heb ik geen enkele aanwijzing gezien dat er sprake zou zijn van besmet vleeskuikenvoer. Vleeskuikenvoer heeft ook een andere receptuur en is duurder.
  Het is van belang in de berichtgeving een onderscheid te maken tussen leghenen en vleeskuikens. Dat dioxine in Duitsland ook in het vlees van de leghennen terecht is gekomen en dat die daarom geruimd (= vernietigd) zijn is natuurlijk correct, maar voorkom in de berichtgeving de suggestie dat er ook iets met de vleeskuikens is. Het (na raadpleging van uw bronnen) noemen dat er geen aanwijzing is dat vleeskuikens besmet zijn, geeft die duidelijkheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.