Home

Nieuws

Duitsland legt Van Drie tijdelijk afmestverbod op

Bonn – De VanDrie Group moet haar drie Duitse dochterbedrijven verkopen en mag ze niet binnen vijf jaar terugkopen. Ze mag ook pas drie jaar na de overname van Alpuro weer nieuwe afmestactiviteiten in Duitsland beginnen.

Dit staat in het gedeeltelijk vrijgegeven dossier van het Bundeskartellamt inzake de overname van Alpuro door de VanDrie Group.

Een speciale toezichthouder zal erop letten of de Nederlandse kalfsvleesintegratie zich aan de gestelde voorwaarden houdt. Alle maatregelen zijn erop gericht dat de VanDrie Group niet te machtig wordt op de Duitse markt. Door de overname van Alpuro zal het een aandeel krijgen van ruim 40 procent van de Duitse kalfsvleesmarkt. Dat is te veel, vinden de Duitsers. De eigen vleesproducenten moeten een groter aandeel krijgen.

Daarom moet VanDrie alle mestkalverplaatsen in Duitsland van de hand doen (30.000 van de in totaal 150.000), om zo de eigen kalfsvleesproducenten maar aanvoer te bezorgen. VanDrie’s positie van overmacht op de inkoopmarkt van nuchtere kalveren blijft in stand.

"In het vrijgegeven dossier beklaagt het Bundeskartellamt zich ook over de manier waarop het overnamedossier moest worden beoordeeld. Het had het dossier graag in samenspraak met de Nederlandse en Italiaanse kartelautoriteiten willen afhandelen. Dat kwam er niet van. Eerst werd het dossier in Nederland afgehandeld, toen door Italië en vervolgens door de Duitsers. Deze werkwijze bezorgde het Bundeskartellamt extra veel werk, zo wordt vanuit Bonn geklaagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.