Home

Nieuws 1 reactie

Duitsland belooft harde aanpak dioxineschandaal

Berlijn - De Duitse minister van landbouw, Ilse Aigner, heeft een harde aanpak aangekondigd van het dioxineschandaal in Duitsland. Volgens haar gaat om criminele activiteiten. Dat heeft Aigner gezegd in het Duitse blad Bild am Sonntag.

In Duitsland zijn meer dan vierduizend boerderijen, vooral varkenshouderijen, gesloten na de vondst van het kankerverwekkende gif dioxine in veevoer. ,,Het is moeilijk om niet te denken dat hier criminele energie hand in hand is gegaan met alarmerende gewetenloosheid. Justitie moet hard optreden'', aldus Aigner.

Het vergiftigde veevoer werd op de markt gebracht door het Duitse bedrijf Harles und Jentzsch. Volgens de Duitse regering is het kankerverwekkende gif in maximaal 150.000 ton pluimvee- en varkensvoer terechtgekomen.

Rusland heeft inmiddels met een importverbod op Duits varkensvlees gedreigd en Zuid-Korea staakt de invoer van Duits varkensvlees. Slovenië heeft de verkoop van Duits kippenvlees en Duitse eieren opgeschort. ,,Het is een grote klap voor onze boeren. Ze zijn totaal onschuldig in deze kwestie meegesleept door de zieke hersenspinselen van een paar mensen'', aldus Aigner.

Uit onderzoek van de overheid in de deelstaten Nedersaksen en Noord-Rijnland-Westfalen bleek dat het dioxinegehalte in rauwe melk en melkproducten in geen enkel geval is overschreden. De autoriteiten hieven daarom zaterdag de blokkade van honderden melkveehouders op.

Wel werd een te hoge concentratie dioxine aangetroffen in het vlees van legkippen en eieren op een boerderij in Noord-Rijnland-Westfalen. De besmette legkippen zijn inmiddels vernietigd en de vervuilde eieren zijn uit de handel gehaald.

Aigner zei dat het echter nog te vroeg is om te stellen dat het grootste gevaar voorbij is. ,,Het is nog voorbarig om het signaal af te geven dat alles veilig is. De zaak is door de verantwoordelijke autoriteiten nog niet volledig opgelost.''

Volgens de bewindsvrouw moet er eerst voor worden gezorgd dat al het vervuilde veevoer wordt teruggehaald en dat verontreinigde levensmiddelen niet meer in de handel terechtkomen.

De minister zal maandag overleg voeren met veevoerproducenten en landbouworganisaties om de mogelijke gevolgen van het dioxineschandaal te bespreken. In Brussel vindt maandag spoedoverleg plaats tussen de Europese Commissie en producenten van voedingsvetten. Dinsdag vergadert de permanente commissie voor de voedselveiligheid van de EU over de affaire.

Eén reactie

  • no-profile-image

    ze moet niet schreeuwen over criminelen ,ze moet op haar eigen winkel passen

Of registreer je om te kunnen reageren.