Home

Nieuws 2 reacties

Duitse overlegpartijen schuiven dioxine-schadeclaim voor zich uit

Berlijn - De Duitse georganiseerde landbouw en de mengvoerindustrie in Duitsland hebben de vraag over de financiële aansprakelijkheid voor het dioxine-schandaal voor zich uitgeschoven.

De partijen voerden vandaag overleg met landbouwministerie Aigner.

Vertegenwoordiger Werner Hilse van de boerenfederatie Deutscher Bauernverband (DBV), voorzitter van de boerenbond Landvolk in Nedersaksen, stelde na afloop vast dat de schadekwestie pas aan de orde kan komen als de acute problemen van dit moment onder controle zijn. Hilse stelde er daarbij van uit te gaan, dat met de mengvoerleveranciers een bevredigende oplossing zal worden gevonden.

De uitkomst van het overleg beperkt zich tot een afspraak dat de mengvoerbranche met concrete voorstellen komt, hoe in de toekomst nieuwe dioxineschandalen kunnen worden voorkomen. Op basis van die voorstellen wil Aigner kijken welke nieuwe maatregelen uiteindelijk zullen worden getroffen. De bewindsvrouw erkent niettemin dat de ontstane schade immens is. “En dat niet alleen financieel, want ook het vertrouwen van de consument is geschokt,” aldus Aigner.

De meeste van de tegen vijfduizend preventief gesloten landbouwbedrijven zijn de afgelopen dagen weer open gegaan. Eind vorige week liep het aantal op last van de overheid gesloten bedrijven plotseling met duizenden op, maar volgens Aigner was het aantal vandaag geslonken tot 1635.

Het schandaal overschreed maandag wel ook de Duitse nationale grenzen. In Denemarken blijkt namelijk een partij dioxine-belast mengvoer uit Duitsland beland te zijn, en wel bij bij leghennenvermeerderingsbedrijf. De Deense autoriteiten stellen daarmee het probleem voor wat betref hun land volledig te hebben afgebakend.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Tsja, dit Dioxine muisje zal nog een wrang staartje krijgen !!!... Hiermee zien wij weer hoe kwetsbaar wij zijn !!!!.....

  • no-profile-image

    De overleggers hieven een glas, deden een plas, dioxine schade blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.