Home

Nieuws 251 x bekeken

Duitse fruithandel rommelt met herkomst-etiket groente en fruit

Düsseldorf - Met de regels omtrent de herkomstaanduiding van groente en fruit wordt in Duitsland op grote schaal de hand gelicht.

Dat stelt de consumentenorganisatie Verbraucherzentrale in Noordrijn-Westfalen te hebben ontdekt bij 88 supermarkten, groentewinkeliers en weekmarkthandelaars in vier steden in de deelstaat.

Bij 80 procent van de aanbieders werden overtredingen van de regelgeving geconstateerd. Of de herkomstaanduiding ontbreekt volledig of is zo onduidelijk dat de consument er niets mee kan beginnen, aldus de Verbraucherzentrale.

Gemiddeld werden per aanbieder vijf gebreken vastgesteld. Bij 284 groente- en fruitaanbiedingen was helemaal geen herkomstaanduiding te zien. In 62 andere gevallen werd op het product zelf een ander herkomstland genoemd dan op het corresponderende prijskaartje op het winkelschap.

In 26 gevallen stonden op de kaartjes op het schap meerdere landen. In nog een flink aantal andere gevallen was de aanduiding niet in het Duits of werd een onbekende afkorting gebruikt. De steekproevenactie werd betaald door het ministerie van landbouw en consumentenbescherming in Noordrijn-Westfalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.