Home

Nieuws 163 x bekeken

Doden bij voedselrellen Algerije

Algiers – De voedselrellen vrijdag in Algerije hebben aan zeker drie personen het leven gekost. Ongeveer vierhonderd mensen zijn gewond geraakt, vooral politiefunctionarissen. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

Agenten openden het vuur toen boze jongeren in de provincie Msila, ten oosten van de hoofdstad Algiers, een politiebureau wilden bestormen, aldus minister Dahou Ould Kblia op de nationale radio. De 18-jarige Azzedine Lebza kwam door politiekogels om het leven. In Bou Smail, een stadje ten westen van Algiers, verloor een 32-jarige man het leven, nadat een traangasgranaat zijn gezicht had geraakt. In Annaba, 600 kilometer ten westen van Algiers, liepen zeventien personen, onder wie drie agenten, verwondingen op toen betogers stenen gooiden.

Ook de Algerijnse hoofdstad was vrijdag opnieuw het toneel van rellen uit onvrede over de hoge voedselprijzen, de hoge werkloosheid en de woningnood. Honderden jongeren raakten na het vrijdaggebed slaags met de oproerpolitie, die gewapend was met traangas en wapenstokken. De politie heeft een niet bekendgemaakt aantal arrestaties verricht.

Voetbalwedstrijden waren opgeschort om meer rellen te voorkomen. Verscheidene overheidsgebouwen zijn belaagd en zijn beschadigd geraakt, aldus het Algerijnse staatspersbureau APS. ,,We hebben geen werk of toekomst. En nu kunnen we niet eens meer eten'', zei een 18-jarige betoger in de hoofdstad. ,,We moeten wel geweld gebruiken want dat is de enige taal die 'zij' kennen.''

In verschillende plaatsen in het Noord-Afrikaanse land is het al dagenlang onrustig door protesten. Basisvoedsel zoals suiker, meel en olie is in enkele maanden tijd dubbel zo duur geworden. Ongeveer 75 procent van de 36 miljoen Algerijnen is jonger dan dertig jaar en volgens het Internationaal Monetair Fonds is 20 procent van de jeugd werkloos.

Veel burgers zijn gefrustreerd omdat ze niets merken van de olierijkdom van het land. Ook komt de regering haar beloften niet na zoals de bouw van honderdduizenden nieuwe woningen. Volgens Algerijnse experts is het niet waarschijnlijk dat de ‘spontane protesten’ lang zullen aanhouden, omdat er geen sociale of oppositiebewegingen achter zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.