Home

Nieuws

Dioxine belemmert export Nederlands product

Doetinchem – De dioxinekwestie in Duitsland drukt zijn stempel op de Nederlandse afzet. ”De export van eieren en pluimveevlees naar Duitsland wordt bemoeilijkt doordat retailers en handelaren verklaringen willen dat de producten vrij zijn van dioxine. Hierdoor vertraagt de export”, melden de Productschappen Vee, Vlees en Eieren.

In Duitsland roepen verschillende instanties op voorlopig geen eieren en kipproducten te eten tot de hele zaak is opgehelderd. Eierbedrijven krijgen veel vragen van ongeruste consumenten, melden Nederlandse eierhandelaren. De eierconsumptie in Duitsland daalt hierdoor.  Duitse handelaren nemen een terughoudende positie in, omdat ze moeilijk kunnen inschatten hoe de markt zich gaat ontwikkelen.

”We merken dat er veel onrust is in de markt”, zegt een Nederlandse eierhandelaar. De vraag naar Nederlandse eieren is door de imago-schade aan Duitse eieren nog niet toegenomen. Clemens Eieren handelt onder andere ook in Duitse eieren. ”Uit voorzorg laten we alle Duitse eieren testen op dioxine. Je moet zeker weten dat je een veilig product verkoopt”, zegt Léon Clemens.

De omvang van de markt die ontstaat door het wegvallen van de Duitse productie als gevolg van de bedrijfsblokkades is volgens deskundigen beperkt. Voorzitter Jan Wolleswinkel van pluimveehoudersorganisatie NOP meldt dat de terughoudendheid van begin deze week iets is bijgetrokken. ”Bestellingen die uitgesteld zijn worden hier en daar weer opgehaald.”

De prijsdaling van eieren van deze week is niet alleen toe te schrijven aan de dioxine-kwestie. Traditioneel is kerst een van de hoogtepunten van de markt en daalt de eierprijs in de weken na kerst.

De gevolgen van de dioxinekwestie voor de markt van varkensvlees lijkt mee te vallen. Vion meldt dat er op dit moment geen gevolgen zijn voor de Nederlandse varkensvleessector, andere handelaren merken dat kopers terughoudend zijn door onrust. Op de markt voor vleeskuikens is er op het moment minder aanbod, waardoor de terughoudende vraag uit Duitsland geen effect heeft op de prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.