Home

Nieuws 184 x bekeken

"Dioxine-affaire gevolg van slecht functionerende Duitse voedselcontrole"

Berlijn- De voedselveiligheidscontrole in Duitsland functioneert niet naar behoren.

Dit is een belangrijke factor bij de schandalen die regelmatig de kop op steken, zoals de dioxine-affaire. Dat standpunt ventileert de organisatie van Duitse levensmiddelencontroleurs, het Bundesverband der Lebensmittelkontrolleure.

De voedselcontrole berust bij de afzonderlijke deelstaten, maar volgens verbandsvoorzitter Martin Müller besteden die daaraan te weinig geld. Dat betekent dat er te weinig controleurs zijn. "We zitten al jarenlang met een gigantisch tekort aan mensen. Dan mag men zich niet verbazen over schandalen met dioxine-belaste eieren," meent Müller, die er daarbij op wijst dat in Duitsland jaarlijks maar 55 procent van de voedingsbedrijven tegen het licht worden gehouden.

Landbouw- en consumentenminister Johannes Remmel van Noordrijn-Westfalen heeft niettemin plannen om het aantal controleurs in zijn deelstaat op te krikken met vierhonderd naar zevenhonderd. Remmel is ook voorstander van meer transparantie op basis van een schandpaalbeleid. "De resultaten van de controles moeten voor iedereen zichtbaar zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.