Home

Nieuws

Dioxine-affaire domineert opening Grüne Woche

Berlijn – De dioxine-affaire is niet het gevolg van een slecht functionerende landbouwketen, maar het werk van criminelen.

Met die boodschap opende de Duitse landbouwminister Ilse Aigner donderdagavond de 76e Grüne Woche in Berlijn. Tijdens haar toespraak legde zij de nadruk op het feit dat boeren het slachtoffer zijn geworden van een bedrijf met kwaadwillende bedoelingen. ”De daders hebben bewust gehandeld en met hoge criminele energie”, stelde zij. ”En zij behoren daarom streng te worden gestraft.”

Ook voorman Jurgen Abraham van de Duitse levensmiddelenindustrie noemt de veroorzakers van de affaire misdadigers. Van een systeemfout is volgens hem geen sprake. ”Nee, het is een immorele activiteit en die moet je aanpakken”, zei hij. Om het verloren vertrouwen van de consument terug te winnen moeten boeren en industrie volgens Abraham beter communiceren over hun werkzaamheden.

De toespraken bij de opening van de grootste voedselbeurs ter wereld tonen aan dat de dioxinecrisis diepe wonden heeft geslagen in Duitsland. Politiek en sector voelen zich in hun hemd gezet en zien zich genoodzaakt zich te verdedigen tegen aantijgingen van publiek en media. Burgemeester Klaus Wowereit van Berlijn voorspelde dan ook dat met dioxine als belangrijkste thema dit geen normale editie van de Grüne Woche zal zijn.

Toch is deze affaire niet het enige onderwerp van gesprek op de beurs. Aigner en haar Poolse ambtsgenoot Marek Sawicki, die tijdens de opening sprak omdat Polen dit jaar partnerland is, gingen in hun speeches uitgebreid in op de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). En hoewel de twee bewindslieden elkaar uiterst vriendelijk bejegenden (’lieve Marek’, zei Aigner een aantal keer) hebben zij zeer verschillende standpunten.

Zo liet Sawicki weten het Frans-Duitse ’position paper’ en de voorstellen van eurocommissaris Dacian Ciolos te conservatief te vinden. De Polen zien liever een verregaande hervorming dan een ’cosmetische operatie’. Aigner vindt juist dat de plannen van Sawicki te veel afwijken van de huidige situatie. Zij vreest, hoewel zij dat niet uitsprak, dat als Polen zijn zin krijgt, een te groot deel van het landbouwbudget verschuift van het westen naar het oosten.

Vrijdag hebben de op de beurs aanwezige landbouwministers veel bilaterale gesprekken met elkaar. Ook de Nederlandse staatssecretaris Henk Bleker spreekt zo’n tien collega’s uit andere landen. Zaterdag sluiten de bewindslieden hun bezoek aan de Grüne Woche af met een korte ministerstop op het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.