Home

Nieuws

Dier en Recht: schandpaal voor fout veetransport

Amsterdam – De Stichting Dier en Recht eist de openbaarmaking van namen van diertransporteurs die over de schreef zijn gegaan.

In een procedure tegen het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) eist de stichting gegevens van de betrokken bedrijven.

Dier en Recht vraagt al geruime tijd via de Wet Openbaarheid van Bestuur gegevens op over diertransporten, waarbij de regels zijn overtreden. De organisatie zoekt in samenwerking met gelijkgestemde groepen contact met de betrokken bedrijven, met het doel de behandeling van dieren te verbeteren.

Een woordvoerder van Dier en Recht zegt dat die werkwijze in de praktijk vruchten afwerpt. In het algemeen vindt de Stichting dat gegevens van overtreders in het diertransport openbaar moeten worden gemaakt, omdat openheid en transparantie de betrokken ondernemers extra alert maakt.

Openbaarmaking van overtredingen is een extra prikkel om niet over de schreef te gaan. De organisatie wil ook inzage in de gegevens om na te gaan of de Voedsel en Waren Autoriteit wel voldoende werk maakt van overtredingen. "We hebben de indruk dat dat nu meer gebeurt", zegt Hans Baaij van Dier en Recht. Het ministerie wil de gegevens nog niet openbaar maken. Daarvoor geeft het ministerie twee argumenten: de privacy van de bedrijven moet worden beschermd en openbaarmaking zou mogelijk acties uitlokken van dierenrechtextremisten. Baaij zegt dat beide argumenten geen hout snijden. "Bedrijven hebben geen privacy, dat blijkt ook uit de openbaarmaking van residugegevens in groenten en fruit bij supermarkten. En er is geen recent concreet voorbeeld van dierenrechtextremisme tegen overtreders."

De Raad van State gaat zich deze week buigen over de vraag van Dier en Recht.

Of registreer je om te kunnen reageren.