Home

Nieuws 167 x bekeken

Derde glasgemeente Pijnacker blijft achter

Den Haag - De glastuinbouw in de gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft impulsen nodig om niet achterop te raken.

Dat blijkt uit een studie van het landbouweconomisch instituut LEI. Uit de studie blijkt dat het gemiddelde glasgroentebedrijf in de gemeente met twee hectare ook kleiner is dan het gemiddelde van drie hectare.

Door de kleinere bedrijfsomvang zijn investeringen in duurzame energie onaantrekkelijker. Volgens het LEI lijkt er een daling van het aantal arbeidsplaatsen op de primaire bedrijven in de gemeente.
Het tuinbouwbedrijfsleven in Pijnacker bestaat vooral uit productiebedrijven, terwijl het accent in de toekomst meer ligt bij distributie en handel. Dat kan er volgens het LEI toe bijdragen dat Pijnacker een minder prominente plek inneemt in de Nederlandse tuinbouw en organisaties als Greenport.

Het LEI adviseert een onderzoek naar glasgroentebedrijven om te verkassen naar nieuwe gebieden in of buiten de gemeente. Dat kan voor sierteeltbedrijven ontwikkelingsruimte creëren. Deze bedrijven zijn gebaat bij vestiging nabij een logistiek centrum als Bleiswijk. Overigens is de gemiddelde leeftijd bij de ondernemers wel lager dan gemiddeld in Nederland. Dat toont het perspectief van het gebied, denkt het LEI.

De gemeente werkt aan de realisatie van 325 hectare nettoglas in vier duurzame glastuinbouwgebieden. Ziet de gemeente daarop toe, dan kan het vestigingsklimaat voor tuinders verbeteren, stelt het LEI.

Of registreer je om te kunnen reageren.