Home

Nieuws

Denen willen alle zeugen in groepshuisvesting

Kopenhagen- De Deense varkenshouderij schakelt geheel over op groepshuisvesting voor zeugen, als zij de aanbevelingen van een werkgroep van de overheid volgt.

De Denen gaan daarmee verder dan de Europese richtlijn, die alleen voorziet in losgaande drachtige zeugen. Deze richtlijn treedt over twee jaar in werking.

Sectororganisatie VSP reageert positief op de voorstellen van de werkgroep. "We willen graag onze leidende positie waarborgen, ook als het over dierenwelzijn gaat, en met de nieuwe aanbevelingen nemen we een belangrijke stap in die richting," stelt VSP-voorzitter Lindhart B. Nielsen, die ook benadrukt dat het een goede zaak zou zijn als de bedoelde groepshuisvestingsmaatregelen in de hele EU zou worden genomen. "Anders verplaatst de productie zich naar landen met een lager welzijnsniveau."

Het initiatief vergt volgens de werkgroep in Denemarken een totale investering van maximaal 240 miljoen euro. Dit is tussen de 80 en 215 euro per zeugenplaats. Daar staat tegenover dat de aanbeveling ervoor pleit dat nieuwe wetgeving pas van kracht wordt per 2021, met bovendien een overgangsregeling voor bestaande stallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.