Home

Nieuws

Deens milieuministerie: glyfosaat in grondwater

Kopenhagen – In Denemarken zijn grenswaardeoverschrijdende hoeveelheden van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat in het grondwater aangetroffen. Dat meldt het Deense milieuministerie.

Van de 635 grondwatermonsters die in 2009 werden genomen bleken negen stuks te veel van deze actieve stof te bevatten. Het ministerie gelast de rijksdiensten voor milieu- en natuurbeheer een nader onderzoek in te stellen naar de herkomst. Tevens worden glyfosaat en het afbraakrestant AMPA op de lijst van actieve stoffen gezet waarnaar moet worden gekeken bij grondwaterboringen.

Milieuorganisatie Greenpeace stelt naar aanleiding van de vondsten een bevestiging te zien in de juistheid van haar al vele jaren geleden gestelde eis om glyfosaat helemaal te verbieden. De eis werd opgeworpen nadat glyfosaat was gevonden in grondwater in Duitsland. ”Het is grove desinformatie als de producenten van dit landbouwgif nog steeds beweren dat de actieve stof nooit in het grondwater door kan dringen”, zegt een woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.