Home

Nieuws 175 x bekeken

DBV voorziet schade van  40 tot 60 miljoen euro per week voor boeren

Berlijn – De boeren in Duitsland lijden als gevolg van het dioxine-schandaal 40 miljoen tot 60 miljoen euro schade per week. Dat becijfert het Deutsche Bauernverband (DBV).

Het DBV vindt dat deze schade moet worden vergoed door de mengvoerindustrie. In hoeverre die claim haalbaar is blijft vooralsnog echter volledig onduidelijk.

Bij het bedrijf dat op dit moment door justitie als de hoofdverantwoordelijke wordt gezien, vettenfabrikant Harles & Jentzsch in Sleeswijk-Holstein, zal waarschijnlijk weinig te halen zijn, zo erkent de DBV-bond Landvolk in Nedersaksen.

In de sterk getroffen deelstaat bevinden zich 4.500 van ruim 4.700 bedrijven die in afwachting van de laboratoriumtest op slot zijn gegaan. Ongeveer 3.000 bedrijven trof de maatregel pas vandaag.

Tegen deze achtergrond eist de federatie de instelling van een hulpfonds om te voorkomen dat de gedupeerde boeren definitief op slot moeten omdat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen.

Hoop kan de sector putten uit het feit dat bondslandbouwminister Ilse Aigner snelle actie wil. Maandag wil ze aan tafel gaan zitten met de mengvoerbranche, de landbouworganisaties en de consumentenbonden. Naar verluidt staat de hulpfondskwestie daarbij hoog op de agenda.

Van de 4.500 getroffen Nedersaksische boeren is het merendeel, namelijk 3.000, varkenshouder. Zij mogen niet leveren totdat vaststaat dat het vlees geen risico oplevert.

Volgens varkenshoudersorganisatie ISN is door de autoriteiten van Nedersaksen toegezegd dat de risico-inschattingen vanaf maandag ’vlot’ beschikbaar komen. De boeren kunnen zelf een controle laten uitvoeren op basis van een proefslachting en een onderzoek.

De ISN stelt slechts te kunnen vermoeden waarom vandaag plotseling zulke drastische stappen zijn genomen, nadat tot en met donderdag maar rond de 1.400 bedrijven dicht moesten. ”Kennelijk werd de druk vanuit Europa en de importerende landen zo groot, dat preventief maatregelen getroffen moesten worden,” aldus de ISN. De organisatie gaat er overigens van uit dat de dioxine-belasting uiterst gering zal blijken.Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.