Home

Nieuws 2 reacties

D66 Europa wil halvering landbouwsubsidies

Brussel – D66 in het Europees Parlement wil dat in 2020 zeker de helft van de Europese subsidies voor de landbouw is afgeschaft.

De partij vindt het niet goed dat er buitensporig veel geld van de Europese begroting naar een zeer klein deel van de beroepsbevolking vloeit.

Dat stelde D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy vandaag in Brussel bij de presentatie van de plannen van zijn partij voor toekomstige Europese begrotingen. Gerbrandy vindt dat geen enkele industriële sector afhankelijk moet zijn van subsidies. Uiteindelijk moet de landbouwsector zonder steun kunnen functioneren. Vorig jaar kreeg de landbouwsector ongeveer 43 miljard euro, bijna een derde van de hele EU-begroting.

Wat de financiering van de begrotingen betreft, wil D66 af van de huidige nationale contributies. De partij vindt dat een groter deel van de btw naar Brussel moet vloeien.

Op dit moment is 1 procentpunt van de btw bedoeld voor de Europese Unie. "Als dat vijf keer zoveel wordt, is de begroting rond en kunnen de contributies vervallen'', schat Gerbrandy.

Den Haag zet vooralsnog in op zo "eerlijk mogelijke verdeling'' op basis van wat landen verdienen, stelde staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken). De CDA'er nam in Brussel het eerste exemplaar van de D66-voorstellen in ontvangst. Hij noemde de btw-regeling niet altijd even transparant.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  D66 kan dan met de zelfde moeite doorgaan met lonen, bonussen en uitkeringen, zoals ww, aow en pensioen schrappen. Doet ze dat niet dan dient d66 zichzelf maar op te heffen

 • no-profile-image

  Het is mij prima maar schaf ook alle sociale voorzieningen af
  of laat de werknemers in nederland hun sociale stelsel zelf voor
  de volle 100 % laten betalen.Verder zou ik graag zien dat de grenzen helemaal open gaan voor alle werknemers binnen de EU. Dan wordt het pas echt marktwerking D 66. Hoe was het ook al weer, gelijke monniken, gelijke kappen. Of vallen de boeren daar dan net niet weer onder.Over uitsluitng van een bepaalde bevolkingsgroep gesproken. Hadden jullie en andere
  linkse partijen over een andere bevolkingsgroep niet zo de mond
  van vol?

Of registreer je om te kunnen reageren.