Home

Nieuws

Copa-Cogeca wil speculatie inperken

Brussel – De Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca wil dat de politiek maatregelen neemt om excessieve prijsspeculatie op de agrarische termijnmarkten tegen te gaan.

Zo kunnen extreme prijsschommelingen worden voorkomen, zei voorzitter Padraig Walshe vrijdag op het World Economic Forum in Davos.

De rekening van de excessieve prijsspeculatie wordt betaald door consumenten en boeren, zei Walshe. ”Prijzen horen de economische realiteit weer te geven en niet de excessen van speculanten. De extremen op de markten moeten worden gereguleerd. Ik pretendeer niet dat ik de oplossing heb. Maar meer transparantie op de markten en betere informatie zou helpen om extreme prijsschommelingen tegen te gaan. Dat geldt ook voor het beperken van de posities die mogen worden ingenomen op de termijnmarkten. Ook het sluiten van markten als de prijzen te veel bewegen helpt daarin.”

Walshe stelt dat speculatie ook een positieve rol kan hebben. ”De meeste bedrijven in de voedselsector, zoals grote boeren, verwerkers, handelaren en coöperaties, gebruiken de termijnmarkten om zich te beschermen tegen prijsrisico’s. Maar dit zogenoemde hedging is voor kleine boeren niet haalbaar.”

De grote prijsvolatiliteit wordt ook veroorzaakt door andere factoren zoals de klimaatverandering en het afbouwen van het EU-graanbeleid, vindt Walshe. ”Daarom roept Copa-Cogeca op om maatregelen op te nemen in het nieuwe landbouwbeleid om de markt te reguleren.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.