Home

Nieuws

Coöperaties in de fout met ethephon

El Ejido - Bij de paprika-affaire in Duitsland zijn mogelijk meerdere Spaanse coöperaties betrokken. Dat melden bronnen in het tuinbouwgebied Almería.

Tot nu toe is alleen Ejidomar aangewezen als schuldige partij. In elk geval is bij twee paprikaverpakkingen, verpakt door Ejidomar, een verhoogde concentratie van het middel ethephon aangetroffen. Gebruik van het middel is formeel toegestaan tot 1 mg/kg, maar supermarkten handhaven strengere normen.

Greenpeace ontdekte de aanwezigheid van de middelen afgelopen week bij een steekcontrole in het laboratorium en trok bij de betrokken supermarktketens Lidl, Netto en Kaiser’s Tengelmann aan de bel.

Ejidomar heeft aangegeven zelf al eerder op de vingers te zijn getikt door een Duitse afnemer na vondst van het middel. De betreffende teler zou inmiddels niet meer mogen leveren. De Duitse retailers controleren vermoedelijk al langer om eventuele nieuwe zendingen tegen te houden.
Behalve bij Ejidomar is ook ethephon aangetroffen op een mixverpakking waarvan de herkomst onduidelijk is, omdat het om een gemengde verpakking gaat, waarbij de inhoud afkomstig is van verschillende Spaanse partijen.

In Spanje wordt terughoudend op de berichten gereageerd. Een lokaal vakblad heeft een artikel over het item weer teruggetrokken. De Spaanse bedrijven willen wachten tot de berichten officieel zijn. Lidl komt waarschijnlijk donderdag met gedetailleerde onderzoeksresultaten naar buiten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.