Home

Nieuws

Contractprijs ertwen stijgt fors

Doetinchem – Nederlandse erwtentelers kunnen uitzien naar aanzienlijk betere contracten. Dat blijkt uit een rondgang in de sector. Contractprijzen voor erwten stijgen in Nederland komend seizoen met 20 tot 25 procent.

Commissionair Laarakker uit Well zegt telers een contractvoorstel te doen met een prijsstijging van 20 tot 25 procent. Een vertrouwenscommissie zal daar snel over adviseren,

De vertrouwenscommissie van telersvereniging De Schakel heeft al ingestemd met een soortgelijk bod. De telersvereniging van driehonderd telers doet direct zaken met commissionair Rijko. Volgens voorzitter Rogé Meuwissen toont de prijsstijging aan dat de markten in Noordwest-Europa in beweging zijn. Hogere graannoteringen zorgen ervoor dat ook contractprijzen voor industriegroenten moeten stijgen om voldoende areaal te contracteren.

Het niveau van de voorstellen is fors hoger dan het Belgische contractaanbod van verwerkers. Zij boden contracten met 15 procent hogere prijzen. Nederlandse partijen leken die lijn te zullen volgen, maar kiezen nu toch voor een forsere prijsstijging.

Vorige week lieten telers in België, Nederland en Noord-Frankrijk nog weten voorstellen van stijgingen van 15 procent te mager te vinden. Naar verluidt vangen de verwerkers in België voor die prijzen bot bij telers in Wallonië en Frankrijk.

Volgens Maurice Coolen, commercieel directeur van Laarakker, is de fijne doperwt niet hetzelfde product als de grovere diepvrieserwt waar Belgische verwerkers om vragen. Een afwijkende prijs is daarmee te verklaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.