Home

Nieuws

Ciolos: GLB-akkoord begin 2013

Berlijn - De Europese landbouwministers zullen het komende halfjaar zeker nog niet tot overeenstemming komen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) na 2013.

Dat zei eurocommissaris Dacian Ciolos vanmiddag tijdens een persconferentie op de Grüne Woche in Berlijn. Eerder had Hongarije, tot aan de zomer voorzitter van de Europese Unie, de ambitie uitgesproken een overeenkomst te forceren. Volgens Ciolos is dat echter niet mogelijk, omdat hij in juli nog met uitgewerkte voorstellen komt; pas daarna kunnen de onderhandelingen echt beginnen.
Eurocommissaris Ciolos hoopt dat er in januari 2013 een akkoord ligt.

Dan moeten wel eerst de oude en nieuwe lidstaten hun meningsverschillen hebben overbrugd. Op de persconferentie bleek maar weer eens hoe groot die zijn. Frankrijk en Duitsland lieten geen gelegenheid onbenut te benadrukken hoe bijzonder het is dat zij het samen eens zijn geworden over een nieuw GLB.

De Poolse landbouwminister Marek Sawicki werd dat na verloop van tijd te veel en hij nam ongevraagd het woord. Zijn boodschap: de westerse collega's moeten er rekening mee houden dat een grote groep lidstaten een geheel ander landbouwbeleid voorstaat. In tegenstelling tot Duitsland en Frankrijk - en ook Nederland - is Polen voorstander van een stevige tweede pijler.

Vanmiddag komen de landbouwministers van meer dan vijftig landen kort samen voor een gesprek over internationale handel op het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.