Home

Nieuws 213 x bekeken

Chemie-Pack in staat van beschuldiging

Rijswijk - Het chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk is in staat van beschuldiging gesteld omdat het in strijd zou hebben gehandeld met de vergunning. Dat maakte burgemeester Peter van der Velden van Breda dinsdag bekend namens het Openbaar Ministerie (OM).

Volgens het OM bleek dit dinsdag na een doorzoeking van het kantoor van het bedrijf. Het OM deed dinsdag geen verdere mededelingen over de zaak.

Chemie-Pack herkent zich niet in de aantijging door het OM. Het bedrijf zegt het OM herhaaldelijk te hebben gevraagd waar de verdenking exact uit bestaat. Volgens de woordvoerder van Chemie-Pack heeft het OM dat niet duidelijk gemaakt. ,,Juist om die reden kan en wil het bedrijf op dit moment niet nader inhoudelijk reageren'', aldus de woordvoerder.

De burgemeesters van Breda en Dordrecht gaven dinsdag in Breda een toelichting op de resultaten van het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de brand die vorige week woensdag woedde op het terrein van Chemie-Pack. Daaruit bleek dat in de roetdeeltjes die in een gebied van 10 kilometer van de brand zijn gevonden, dioxine is aangetroffen. Volgens burgemeester Arno Brok van Dordrecht zijn die gehaltes niet ongebruikelijk in het winterseizoen. Wel blijft zijn advies van kracht om geen gewassen van eigen grond te eten, kinderen niet op speeltoestellen te laten spelen en vee binnen te houden.

Er is ook onderzoek nodig naar roetdeeltjes die buiten een straal van 10 kilometer zijn gevonden. Meetresultaten van de gewassen zijn nog niet bekend.

Uit nadere metingen van het RIVM is verder gebleken dat het gehalte aan gevaarlijke stoffen in de lucht zo laag is, dat geen schadelijke effecten te verwachten zijn bij inademing. Ook mensen in de directe omgeving van de brand hebben geen risico gelopen bij inademing. ,,Wel kan contact met bluswater een risico betekenen'', aldus burgemeester Van der Velden. De burgemeester noemde de resultaten geruststellend. ,,Maar we blijven alert en we ronden de metingen nog niet af.''

Het RIVM adviseerde aan mensen die zich bezighouden met opruim- en herstelwerkzaamheden, uit voorzorg bloed af te laten nemen. Bij eventuele klachten kan dit bloed worden onderzocht.

Bij het meldpunt dat de gemeente Moerdijk instelde na de brand, zijn tot dinsdagmiddag circa honderd schademeldingen binnengekomen. Het gaat vooral om telefoontjes van bedrijven die claimen schade te hebben geleden door neergeslagen roetdeeltjes.

Tuinders die hun spruiten niet kunnen verkopen na de brand, beginnen hun geduld te verliezen. Ze wachten nog steeds op de uitkomst van het onderzoek van monsters van de producten door het RIVM. Volgens een woordvoerder van het Productschap Tuinbouw neemt de schade toe en gaat die in de miljoenen lopen, doordat vooral in het buitenland de afnemers van spruiten het vertrouwen in dit product verliezen.

De chemiebrand houdt ook de politiek bezig. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de brand. De SP vraagt om een groot gezondheidsonderzoek voor werknemers van Chemie-Pack en omliggende bedrijven, hulpverleners en risicogroepen in de omgeving. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dat een snel onderzoek, een quickscan, de veiligheid in kaart brengt van chemische bedrijven die in dezelfde risicocategorie zitten als Chemie-Pack.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.