Home

Nieuws 302 x bekeken 1 reactie

CLM: onderzoek nodig naar gevolgen middelengebruik in bollen

Culemborg – Er is onderzoek nodig naar de risico’s die omwonenden lopen doordat in bollenvelden bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Volgens adviesbureau CLM Onderzoek en Advies is dit te weinig onderzocht om risico’s volledig uit te sluiten.

”Zo’n onderzoek kan de maatschappelijke onrust verminderen”, zegt Peter Leendertse, teamleider Duurzame Gewasbescherming van CLM.

Leendertse reageert op een uitzending zaterdagavond van Zembla. In de documentaire stellen onderzoekers dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de bollenteelt kan leiden tot gezondheidsproblemen. De Partij voor de Dieren wil een spoeddebat met staatssecretaris Henk Bleker over het gewasbeschermingsmiddelenbeleid.

Volgens Leendertse zijn nieuwe technieken beschikbaar om de milieubelasting te verminderen. ”Er zijn speciale spuitdoppen en luchtondersteuning. Met GPS-systemen zijn nauwkeurige bespuitingen mogelijk. De toepassing van een beslissingsondersteunend systeem (BOS) kan het aantal bespuitingen verminderen. Ook komen er steeds meer middelen die het milieu minder belasten.”

Leendertse schat dat hooguit een kwart van de bollentelers deze technieken toepast. ”De toepassing neemt wel toe, maar hier is nog veel te winnen. Telers moeten er in investeren, maar het bespaart ook op kosten doordat minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan Bol

    Een uiterst vreemde zaak en het lijkt wel op een heksenjacht. Waarom zou dit bij de bollenteelt anders zijn dan bij de andere landbouwtakken waar ook (soms flink) wordt gespoten???

Of registreer je om te kunnen reageren.