Home

Nieuws 190 x bekeken

Brussel wil onderhandelingen met Mercosur dit jaar afronden

Brussel – De Europese Commissie wil de onderhandelingen met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur liefst nog dit jaar afronden.

Dat heeft de vice-voorzitter van de Commissie, Catherine Ashton, woensdag gezegd na afloop van een ontmoeting met de nieuwe minister van buitenlandse zaken van Brazilië, Antonio Patriota. ”We zijn het eens over het belang van een succesvolle afronding van de EU-Mercosur onderhandelingen in 2011”, verklaarde Ashton.

De Commissie koerst op dit punt af op een aanvaring met het Europees Parlement. Uitgerekend deze week nam de landbouwcommissie van het Parlement een rapport aan, waarin wordt gevraagd om de onderhandelingen met Mercosur op te schorten.

De parlementariërs willen dat de Commissie de visie van de Oost-Europese landen ook meeneemt. Bovendien zijn de effecten van een handelsakkoord onvoldoende doorgerekend. De agrosector vreest dat verdere liberalisering slecht uitvalt voor met name de Europese vleessector.

Of registreer je om te kunnen reageren.