Home

Nieuws 407 x bekeken

Britten voeren protest op tegen inspectiekosten

Londen - Een reeks Britse boeren- en voedingsorganisaties hebben in een gezamenlijke brief bij minister Caroline Spelman van plattelandszaken geprotesteerd tegen het plan de kosten van vleesinspecties naar de vleesbedrijven en veehouders over te hevelen.

Volgens de organisaties gaat dat de boeren- en vleeswereld in totaal zeker 37 miljoen euro per jaar kosten. Met de brief, een initiatief van de British Meat Processors Association, voeren de organisaties hun actie op tegen de voorstellen van de Food Standards Agency, de Britse VWA. Die dienst wil in het kader van de overheidsbezuinigingen niet langer opdraaien voor de kosten van inspecties in slachthuizen en vleesbedrijven. De FSA is daarom van plan de kosten naar de gebruikers over te hevelen. De vlees- en veewereld vindt echter dat de dienst veel te veel geld verspilt – 'waarom moeten we voor de dure pensioenen van die ambtenaren opdraaien' – en wil dat in ieder geval eerst een kostenbesparing wordt doorgevoerd.

De briefschrijvers suggereren ook de inspecties onder toezicht van de FSA aan een privaat bedrijf uit te besteden. "De kosten van een publieke dienst, namelijk het garanderen van de voedselveiligheid, moeten echter eigenlijk ook uit de publieke portemonnee betaald worden," concluderen de BMPA en haar collega's.

Of registreer je om te kunnen reageren.