Home

Nieuws

Britse minister wil af van landbouwsubsidies

Oxford - De Britse minister voor plattelandszaken Caroline Spelman wil af van de directe betalingen aan de boeren in het kader van het Europese landbouwbeleid.

Spelman vraagt de Europese Commissie ‘meer ambitieus’ te zijn bij de hervorming van het landbouwbeleid dan de voorstellen die commissaris Ciolos in november heeft ingediend.

De minister zegt dat in een toespraak tot de bekende Oxford Farming Conference die van te voren is uitgelekt. Volgens haar is de huidige landbouwsteun ‘moreel verkeerd’ en bieden de sterk stijgende voedingsprijzen een uitstekende kans om de subsidies aan de boeren helemaal af te schaffen. Spelman wil bij de komende onderhandelingen over het GLB een deel van de toeslagrechten verschuiven naar bijdragen voor milieuzorg en ‘andere diensten die de boeren aan de gemeenschap bieden’. In de praktijk betekent dat dat een flink deel van het budget van pijler 1 naar pijler 2 overgeheveld moet worden. ‘’Het is nu het juiste moment om een sterke vooruitgang te maken bij het terugdringen van onze afhankelijkheid van toeslagrechten. Onze belastingbetalers hebben er recht op om andere bijdragen te verwachten voor de subsidies die ze betalen.’’

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.