Home

Nieuws 1 reactie

Brabantse veeboer figurant in politiek spel

Velp - Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben vorige maand een nieuwe groep veehouders in onzekerheid gestort.

Ongeveer dertig veehouders die erop vertrouwden dat ze op basis van afspraken uit het verleden een ontheffing kregen voor de strengere regels voor megastallen moesten van het ene op het andere moment een concrete, schriftelijke aanvraag hebben. Harold van Thiel (26) uit Velp is een van hen. ,,Contracten en afspraken blijken niet glashard.''

Vader en zoon Van Thiel hebben op dit moment tweeduizend vleesvarkens op twee locaties in Velp en Escharen. De stallen liggen dichtbij natuurgebied en in 2005 besloot vader Van Thiel om uit te kijken naar een plek in een landbouwontwikkelingsgebied. Op de nieuwe plek in Zeeland wil de familie in totaal drieduizend varkens onderbrengen op een plek waar nu al stallen staan.

De verhuizing leek aanstaande tot de discussie over megastallen Brabant bereikte. De gemeente Landerd (waar Zeeland bijhoort) plaatste de aanvragen van de familie Van Thiel in de koelkast. Het 'historische besluit' op 19 maart om de grootte van stallen in Brabant te beperken leek nog geen roet in het eten te gooien. De sloop van de varkensstallen in Velp en Escharen paste immers precies in het streven van de provincie om bedrijven weg te halen bij natuurgebieden. Ook worden de nieuwe stallen lang niet zo groot als is toegestaan. ,,Het komt wel goed'', dacht Harold van Thiel destijds.

Hoe anders is de situatie nu. Van Thiel heeft in de mappen vol briefwisselingen, contracten en afspraken met gemeente en provincie maar níet de vereiste officiële, schriftelijke aanvraag aan de provincie. Wel heeft hij bijvoorbeeld brieven aan de provincie waarin hij zijn zorgen uit over de trage besluitvorming door de gemeente.

Het varkensbedrijf van de familie Van Thiel lijkt ten dode opgeschreven als de verplaatsing niet doorgaat. ,,Ik vraag me af of ons bedrijf dan nog bestaansrecht heeft.''

Gedeputeerde Staten schatten dat de schade per bedrijf kan oplopen tot een half miljoen euro. Boerenorganisatie ZLTO slijpt de messen namens gedupeerde veehouders en spreekt over een onbetrouwbare overheid. ,,Maar ik zit niet te wachten op een schadevergoeding. Ik wil een bedrijf runnen'', zegt Van Thiel.

Van Thiel ontvangt vrijdag een groep Statenleden maar hij heeft moeite zich te motiveren voor een presentatie. ,,Je stopt er zoveel energie in en je krijgt er niks voor terug. Het is een politiek spel geworden gebaseerd op emoties en verkiezingen. Een spel is leuk maar niet over de rug van anderen.''

Provinciale Staten praten vrijdag weer over de dertig omstreden aanvragen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    jv

    wat is een megastal zijn dit nu 100000 of 1000000 mestvarkensplaatsen

Of registreer je om te kunnen reageren.