Home

Nieuws 404 x bekeken

Boren aardwarmte mag weer tegen extra kosten

Den Haag – Het Staatstoezicht op de Mijnen staat boringen naar aardwarmte onder voorwaarden weer toe.

Het eerder in september afgekondigde moratorium naar aanleiding van de olieramp in de Golf van Mexico lijkt daarmee opgeheven.

Volgens het ministerie van ELI zijn boringen toegestaan mits er een zorgsysteem kan worden overlegd met extra veiligheidsmaatregelen bij boringen. ”Belangrijkste onderdeel daarvan is de extra verzekering tegen calamiteiten, maar daarvoor is veel ervaring bij de gas- en olieboringen.”

Dick Swart, directeur van Petrogas Minerals International (PGMI), is gevraagd zo’n zorgsys­teem op te stellen met Well Engineering Partners (WEP). Volgens Swart is zo’n zorgsysteem eind februari klaar, maar komt dit niet openbaar beschikbaar. ”Het ministerie wilde voor zo’n zorgsys­teem geen vergoeding betalen. Wij hebben geen zin dit op eigen kosten te ontwikkelen. Het komt dus alleen beschikbaar voor onze klanten.”

Volgens Victor van Heekeren, voorzitter van het Platform Geothermie, betekent dit dat er geen openbaar document komt. Wel noemt hij het begrijpelijk dat het bureau zo’n zorgsysteem niet zomaar vrijgeeft. Wel is het mogelijk zo’n zorgsysteem te kopen, verwacht hij. ”Dat betekent wel een extra financieel drempeltje voor telers.”

Ook de extra verzekering voor calamiteiten lijkt kosten te verhogen. Volgens Swart is een verzekering van 50 miljoen euro voldoende. ”De premie daarvoor ligt ergens tussen de 20.000 euro 400.000 euro. Dat moet risico’s afdekken dat er een blowout ontstaat, de kans daarop is uiterst gering.”

De extra kosten zullen zeker niet in de tonnen lopen, omdat de mogelijke schade aan de omgeving beperkt is in afgelegen gebieden, denkt Van Heekeren. ”Boren onder de Bijenkort in Amsterdam zal misschien een verzekeringspremie van vier ton opleveren, maar niet voor tuinders.”

Of registreer je om te kunnen reageren.