Home

Nieuws 613 x bekeken

Bodemdaling door oliewinning Schoonebeek

Schoonebeek – De bodem in de omgeving van Schoonebeek daalt de komende 25 jaar 5 centimeter als gevolg van oliewinning.

Dat verwacht de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De woordvoerder van de aardoliemaatschappij noemt dat ’geen issue’. Bij gas- en zoutwinning elders in het Noorden daalt de bodem tientallen centimeters.

De olie zit op een diepte van 800 meter. De bodemdaling vindt plaats in een gebied van 6 bij 3,5 kilometer. Maandag neemt minister Verhagen van ELI de oliebronnen in Zuidoost-Drenthe officieel opnieuw in gebruik.

De komende 25 jaar worden 120 miljoen vaten olie naar boven gehaald. Het veld bevatte ooit een miljard vaten. Daarvan is een kwart in het verleden opgepompt. Om technische redenen is daarmee in 1996 gestopt. De olie was te dik om rendabel op te kunnen pompen. Met nieuwe techniek op basis van stoom kan het wel weer.

In 2007 is al begonnen met de aanleg van de benodigde infrastructuur. Er zijn achttien winningslocaties ontwikkeld en 15 kilometer regionale bovengrondse pijpleiding aangelegd, vooral op agrarisch land. Ook is 17 kilometer leiding aangelegd voor aan- en afvoer van water naar Twente.

Met betrokken agrariërs zijn vergoedingen afgesproken op basis van de mijnbouwwet, aldus de NAM. Waar nodig zijn boven- of ondergrondse overgangen gemaakt om leidingen te kunnen passeren. De olie wordt in Duitsland verwerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.