Home

Nieuws 5 reacties

Bleker wil private opslag van varkensvlees

De situatie in de varkenssector kan op korte termijn worden verlicht door de private opslagregeling in Europees verband van stal te halen. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker (ELI) woensdag gezegd, voorafgaand aan een debat met de Kamer.

Bleker had die ochtend overleg gevoerd met vertegenwoordigers uit de Nederlandse varkenssector. Die staat volgens Bleker positief tegenover de mogelijkheid van private opslag. Door vlees tijdelijk uit de markt te nemen kan de prijs zich herstellen.

De inkomens in de varkenssector staan al tijden onder zware druk, door hoge voerkosten en lage opbrengsten. Recent is de prijs van varkensvlees verder ingezakt door het dioxineschandaal in Duitsland.

LTO Nederland is tevreden over de ontwikkelingen die op gang zijn gekomen. Wel hoopt LTO nog dat er een opslagregeling voor het Duitse crisisgebied kan worden opgezet. Dat zou efficiënter zijn en de crisis sneller kunnen bezweren. Ook de NVV is tevreden over de ontwikkelingen. “We begrijpen dat er onder de gegeven omstandigheden weinig andere mogelijkheden zijn”, aldus de NVV.

De COV, de brancheorganisatie van de slachterijen ziet eveneens liever dat er een opslagregeling van de grond komt voor het crisisgebied in Duitsland.

De inkomens in de varkenssector staan al tijden onder druk door hoge voerkosten en lage opbrengsten. Recent is de prijs van varkensvlees verder gedaald door het Duitse dioxineschandaal.De situatie in de varkenssector wordt aanstaande maandag ook besproken op de EU-landbouwraad.

Woensdagavond zou Bleker ook overleg hierover hebben met de Vlaamse landbouwminister Kris Peeters. “We gaan dit serieus bekijken. Maar ik zie er wel mogelijkheden toe”, zei Bleker. De situatie in de varkenssector wordt ook aanstaande maandag besproken op de EU-landbouwraad.

Voor de langere termijn wil Bleker ook in Nederland een groep van deskundigen instellen, die zich buigt over structurele problemen en mogelijke oplossingen in de varkenssector. “Daarin zullen enkele knappe koppen zitten, die ook tijd hebben.”

In EU-verband wordt ook een zogenoemde High Level Group ingesteld, zoals dat eerder gebeurde voor de zuivelsector, toen die te kampen had met lage prijzen.

De Kamer is positief over de initiatieven van Bleker ter ondersteuning van de varkenshouderij. Groenlinks-woordvoerder Rik Grashoff stelde voor de deskundigen te laten kijken naar de marges in de hele agrarische sector. Bleker vond dat een goed idee.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  en dan nog zeggen dat de aktie geen zin heeft,ik denk als we niets gedaan hadden ,dan was er ook niets ondernomen door deze mannen. gegroet lid nvv

 • no-profile-image

  Naar verluidt heb Bleker zelf al acht vrieskisten vol koteletten in zijn lege ponyboxen staan!

 • no-profile-image

  Theo E

  Nadeel van die opslagregeling is dat wanneer de prijs maar wat aantrekt, halen ze het vlees uit de koeling hierdoor blijft de prijs langer op een lager niveau. Dus de pijn zal nu minder zijn maar wel langer duren

 • no-profile-image

  Theo, je praat vanzelf wél over pijn in dood vlees!

 • no-profile-image

  Theo. je praat vanzelf wél over dood vlees!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.