Home

Nieuws 246 x bekeken 2 reacties

Bleker wil onderzoek landbouwprijzen

Berlijn - Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) pleit voor meer onderzoek naar de oorzaken van extreme prijsschommelingen op de voedselmarkten.

Hij zei dat zaterdag na afloop van een conferentie van landbouwministers in Berlijn. De extreme schommelingen leiden steeds meer tot politieke onrust en voedselrellen en ze bedreigen de zekerheid van voedselproductie, aldus Bleker. Hij pleitte in de conferentie voor een betere "monitoring'' van de wereldwijde handel in grondstoffen voor voedsel en de spelers op de markten.

Directeur-generaal Pascal Lamy van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zei bij de conferentie dat vrije handel niet de oorzaak is van dit probleem maar de oplossing. Grote landen als Rusland en Frankrijk zouden tijdens de besloten bijeenkomst gepleit hebben voor interventie, het opkopen van grondstoffen als de prijzen laag zijn en die weer verkopen als de prijzen aantrekken, zodat er bij boeren meer zekerheid is over hun inkomen.

Volgens Bleker heeft onderzoek naar de oorzaken van de sterke stijgingen en dalingen van de grondstoffenprijzen tot dusver geen duidelijk beeld opgeleverd. De staatssecretaris sloot zaterdag een driedaags bezoek af aan de GrüneWoche, 's wereld grootste voedselbeurs. Hij greep dat aan om bij de landbouwministers te pleiten voor een regeling voor tijdelijke opslag van varkensvlees, totdat de prijzen van het vlees weer omhoog gaan.

De varkenshouders hebben nu te kampen met een stijging van de voerprijzen, die een gevolg is van de stijgende graanprijzen. Bovendien zijn de prijzen van het varkensvlees nu bijzonder laag, doordat de Duitse consumenten het vlees in de schappen van de winkels laten liggen als gevolg van het dioxineschandaal.

Maandag moet in Brussel blijken of de landbouwministers van de Europese Unie het initiatief van Bleker en de Vlaamse minister-president Kris Peeters in voldoende mate steunen. De regeling, die Bleker bepleit, is eerder toegepast om melkveehouders tegemoet te komen toen de prijzen op de wereldmarkt extreem laag waren.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    hans zijderlaan

    het vlees wat verdacht is van dioxine niet alleen uit de handel nemen maar ook vernietigen om zo de markt schoon te houden en richting consument geen onrust achter te laten.

  • no-profile-image

    Neem surplu aan vlees uit de markt en doneer het aan de europese voedselbanken. Op deze wijze zal er en een betere prijs voor de rest kunnen ontstaan en tevens werk de sector op deze wijze aan een image verbetering die politiek zijn weerga niet zal kennen. Zo'n actie werkt beter dan welke reclame actie ook en zou wel eens goedkoper zijn, dan het wereld beroemde >bommetje< van een ons wel bekende zuivelaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.