Home

Nieuws 321 x bekeken 1 reactie

'Bij gangbaar proces biodiesel komt geen dioxine vrij'

Eindhoven - Bij het gangbare proces om biodiesel te maken uit dierlijke- of plantaardige vetten komt geen dioxine vrij.

Dat zegt Michael Boot, docent brandstoffen van de Technische Universiteit Eindhoven. “In dioxine zit chloor en dat wordt bij het productieproces van biodiesel niet toegevoegd of gevormd. Als er dioxine in een bijproduct van biodiesel zit, zal dat hoogstwaarschijnlijk al in de uitgangsmaterialen hebben gezeten”, aldus Boot. Hij benadrukt dat hij zich nog niet heeft verdiept in het productieproces bij het Duitse Petrotec, waarbij dioxine in een restproduct terecht is gekomen. Dit restproduct is verwerkt tot veevoer, waardoor in Duitsland meer dan duizend veebedrijven geblokkeerd zijn.

Het proces om biodiesel te maken uit plantaardige olie bestaat uit twee stappen. In de eerste stap worden de estherverbindingen verbroken door bijvoeging van een base, meestal gaat het om kaliumhydroxide of natriumhydroxide. Hierbij ontstaan glycerol en vrije vetzuren. De vetzuren worden vervolgens veresterd met alcohol.
Door deze processen geeft de olie minder roet bij verbranding en wordt de olie meer vloeibaar.

Na de productie zijn twee lagen ontstaan: een laag biodiesel met eventueel niet weggereageerde olie en een laag glycerol. De glycerol kan worden afgescheiden als bijproduct. Dit wordt veelal gebruikt voor de voedingsindustrie de veevoerindustrie en bijvoorbeeld productie van zeep.

De biodiesel moet vervolgens nog gewassen w orden, om de laatste verontreinigingen te verwijderen. Als dit niet gebeurt kan het schade veroorzaken aan motoren. Nadeel van deze stap is dat er een klein deel water oplost in de biodiesel. De biodiesel moet tot slot worden gedroogd voordat het gebruikt kan worden.

Bij het Duitse bedrijf Petrotec wordt biodiesel geproduceerd uit gebruikt frituur- en bakvet, palm-, soja-, en koolzaadolie en dierlijke vetten. Het bedrijf produceert op jaarbasis 85.000 ton biodiesel in de fabriek in Emden.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    biggenfokker

    Het is te gek dat de landbouw dit weer te verduren krijgt weer frituurvet of zo, ik dacht dat we genoeg geleerd hadden in van het verleden. SUCCES

Of registreer je om te kunnen reageren.