Home

Nieuws 250 x bekeken

Bevers langs Nederrijn op film gezet

Wageningen - Twee studenten van de Wageningen Universiteit hebben het onomstotelijke bewijs geleverd dat zich langs de Nederrijn in het natuurgebied Blauwe Kamer bij Wageningen een beverkolonie heeft gevestigd.

De studenten hebben met behulp van een nachtcamera de eerste bewegende beelden van deze nieuwe kolonie opgenomen, meldde de website Natuurbericht.nl dinsdag.

Natuurwetenschappers vermoedden al langer dat zich spontaan een beverfamilie langs de Nederrijn had gevestigd, maar nooit eerder waren in dat gebied levende dieren gezien. De familie is naar alle waarschijnlijkheid voortgekomen uit een bever die in 1999 ontsnapte uit Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Het dier heeft een partner gevonden in de Blauwe Kamer. De beverkolonie bestaat uit minimaal zeven dieren, aldus de onderzoekers.

Het gaat volgens de natuurwetenschappers goed met de bever in Nederland. Sinds de eerste dieren in 1998 werden uitgezet, is hun aantal gegroeid naar ongeveer 550 exemplaren. De bever is behalve in de Biesbosch en de Gelderse Poort ook waargenomen in Flevoland en Limburg. Nu staat vast dat het eerder in Nederland uitgestorven dier ook burchten bouwt in de Blauwe Kamer.

De bevers zijn gefilmd door de twee studenten die er in december in slaagden om als eersten wilde zwijnen op de Utrechtse Heuvelrug op beeld vast te leggen. Vrijwilligers zullen de komende jaren op diverse plekken langs de Nederrijn tellingen doen om vast te stellen waar de bevers precies zitten en hoeveel het er zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.