Home

Nieuws

Belangstelling emigratie trekt aan

Nieuwegein – De belangstelling voor emigratie naar Denemarken trekt weer iets aan. Dat zegt makelaar Jan Tjeerdsma van de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de NVM. ”Er is op dit moment meer interesse voor emigratie dan een tot anderhalf jaar terug”, concludeert Tjeerdsma.

Met name voor emigratie naar Denemarken is wel wat interesse, omdat de vastgoedprijzen daar het afgelopen jaar fors zijn gedaald. ”Bij de eerste reeks met emigranten moesten de melkveehouders allemaal in een ouderwetse stal beginnen, om het bedrijf vervolgens op te bouwen. Nu zijn er in Denemarken ook moderne bedrijven te koop, waar de emigranten direct aan de slag kunnen”, zegt Tjeerdsma.

De interesse voor emigratie naar de Verenigde Staten is mede door de negatieve ervaringen van een aantal emigranten opgedroogd. ”Ook voor emigratie naar Canada is de interesse beperkt. De kosten om daar een bedrijf te beginnen zijn hoog, vooral omdat melkquotum duur is. Bedrijven kunnen daardoor alleen een bedrijf kopen van vergelijkbare omvang als hier. Voordeel is wel dat de melkprijs in Canada hoger is dan in Nederland.”

De interesse voor emigratie naar buurland Duitsland is beperkt. Het beeld dat emigranten weer terugkomen naar Nederland, wat een aantal jaar geleden speelde, is verdwenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.