Home

Nieuws 168 x bekeken

Bauernverband eist volledige vergoeding financiële schade dioxine-schandaal

Berlijn – Het Deutsche Bauernverband (DBV) eist dat de veroorzakers van de dioxine-problemen in de intensieve veehouderij in Duitsland de daardoor ontstane financiële schade van de bedrijven zonder omhaal en voorwaarden vergoeden.

Volgens de Duitse boerenfederatie heeft de agrarische sector er door middel van het eigen controle- en ketenbeheersysteem zelf voor gezorgd dat het met dioxine belaste mengvoer in een zo vroeg mogelijk stadium is opgespoord. Daarvoor mogen de boeren niet worden gestraft, vindt het Bauernverband. ”Er moet worden voorkomen, dat de bedrijven als gevolg van het feit dat ze op slot zijn gegaan in hun voortbestaan worden bedreigd.”

De dioxine-belasting in de mengvoerproductie is een gevolg van de inzet van vetzuren van biodieselfabrikant Petrotec die via een Nederlandse handelspartner bij de in Sleeswijk-Holstein gevestigde mengvoerproducent Harles & Jentszch terecht zijn gekomen. Deze fabrikant leverde vervolgens belast voer, dan wel belaste voercomponenten, aan branchegenoten in Nedersaksen, Hamburg, Noordrijn-Westfalen en Saksen-Anhalt. In totaal omvatten deze leveranties voor zover tot dusver bekend 527 ton.

Dit volume is bij een onbekend maar vermoedelijk groot aantal bedrijven in de intensieve veehouderij in de roulatie gekomen. Al voor de kerstdagen gingen als gevolg daarvan een beperkt aantal leghennenbedrijven in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen op slot. In Nedersaksen werd de kwestie door het landbouwministerie aanvankelijk relatief licht opgenomen, omdat volgens deze instantie nauwelijks sprake kan zijn geweest van gevaar voor de volksgezondheid. Afgelopen maandag voerde de Nedersaksische autoriteiten echter een koerswijziging door en bleek sprake van ’een omvangrijk onderzoek’ op grond waarvan uiteindelijk 1000 bedrijven in niet alleen de leghennenhouderij, maar uiteindelijk ook de vleespluimvee- en varkenshouderij uit voorzorg werden gesloten. Niettemin zijn dinsdag in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar het totale aantal gesloten bedrijven zich beperkte tot 14, de eerste leghennenbedrijven al weer opengegaan omdat de laboratoriumtests geen overschrijdingen van de dioxine-grenswaarden te zien hebben gegeven. Zulk soort onderzoek wordt nu Duitsland-wijd uitgevoerd, ondermeer ook in een deelstaat als Thüringen.

Wie ervoor verantwoordelijk is dat de dioxine-belaste industrievetzuren in de voedselketen konden belanden is desondanks nog niet duidelijk. Petrotec wijst elke aansprakelijkheid van de hand. ”Wij hebben tegenover de Nederlandse handelaar duidelijk aangegeven dat het product niet voor de voedings- en veevoerindustrie, maar uitsluitend voor technische doeleinden geschikt en bestemd is,” zo heet het in een verklaring van dit in Emden gevestigde bedrijf, dat daarmee de schuld duidelijk bij zijn handelsrelatie legt. Het DBV eist tegen deze achtergrond ook dat de zaak volledig wordt opgehelderd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.