Home

Nieuws

BSE bij veertien jaar oude koe

Den Haag – Bij een veertien jaar oude koe, die eind vorig jaar ter destructie werd aangeboden bij Rendac, is BSE vastgesteld.

Dat heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) vandaag bekendgemaakt.

Het was het derde BSE-geval in 2010. Dieren die in dezelfde tijd als het besmette rund op hetzelfde bedrijf zijn geboren, die hetzelfde voer hebben gehad én nakomelingen jonger dan twee jaar, worden onderzocht op BSE.

Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) verwacht dat de komende jaren zich nog incidenteel een BSE-geval zal voordoen; in Nederland leven nog steeds runderen die zijn geboren voordat het Europese diermeelverbod werd afgekondigd, per 2001.

De EU testte in 2009 meer dan 7,5 miljoen runderen op BSE; slechts bij 67 dieren werd BSE vastgesteld, meldt het ministerie.

Of registreer je om te kunnen reageren.