Home

Nieuws

Australië introduceert overstromingsbelasting

Canberra - De regering van Australië heeft vandaag aangekondigd dat er een tijdelijke belasting komt om de kosten af te dekken die gepaard gaan met de overstromingen die het land in de afgelopen maand hebben getroffen.

De zogenoemde 'overstromings-herstelbelasting' moet 1,8 miljard Australische dollar opleveren voor de schatkist van de federale overheid. Dat is omgerekend 1,3 miljard euro.

Premier Julia Gillard zei tegen Australische media dat het geld gebruikt zal worden voor herstel van beschadigde infrastructuur en hulp aan bedrijven die zwaar te lijden hebben gehad onder de overstromingen in het oosten van het land. De schade door het hoge water wordt op dit moment geraamd op ongeveer 10 miljard Australische dollar (7,2 miljard euro).

Bruggen, (spoor)wegen, landbouwgewassen en duizenden gebouwen in drie Australische staten werden verwoest of beschadigd tijdens de overstromingen, die nog altijd voortduren. Tot nog toe kwamen 35 mensen om het leven door incidenten die in verband worden gebracht met de natuurramp.

Als gevolg van de ramp zal het Bruto Binnenlands Product van Australië dit jaar volgens Gillard 0,5 procent lager uitvallen, dan wanneer er geen sprake zou zijn geweest van overstromingen. De premier verwacht dat de federale overheid circa 5,6 miljard Australische dollar (4 miljard euro) zal uitgeven aan de wederopbouw van de getroffen gebieden. Gillard stelde dat op een reeks zaken zal worden bezuinigd om het benodigde geld bij elkaar te sprokkelen. Lagere overheden zullen ook moeten bijspringen om de schade te herstellen.

De nieuwe belasting zal alleen gelden voor het belastingjaar 2011/2012, zo bezwoer Gillard. Wie meer dan 50.000 Australische dollar verdient, moet 0,5 procent extra belasting betalen. Huishoudens met meer dan 100.000 dollar aan inkomsten, betalen 1 procent overstromingsbelasting. Mensen die in de getroffen gebieden wonen, worden uitgezonderd van de extra bijdrage aan de schatkist.

Oppositieleider Tony Abbott heeft geen goed woord over voor de nieuwe belasting, die hij omschrijft als dom. De politicus stelt dat de regering de kosten van de wederopbouw ook kan bekostigen door meer te bezuinigen op andere begrotingsposten.

Of registreer je om te kunnen reageren.