Home

Nieuws 274 x bekeken

Appelbomen Inova Fruit steeds meer exportproduct

Geldermalsen – Dit jaar gaat 60 procent van de appelbomen van het ras Wellant naar Duitsland. Dat zegt Karel van der Linden, directeur van het nieuwe rassenbureau Inova Fruit dat merkeigenaar is van Wellant.

Jonge Wellant-bomen zijn daarmee meer een exportproduct geworden voor Nederlandse aandeelhouders in Inova Fruit.

Junami is ook bezig aan een forse opmars in Duitsland en Engeland. Circa 30 procent van de bijna 200.000 bomen Junami gaan dit plantseizoen naar Duitsland en Engeland. Vorig jaar was dat nog circa een kwart van de bomen van het ras Junami.

Bij Wellant is in de laatste jaren tot dit plantseizoen circa een derde van alle bomen in Duitsland geplant. Junami is nog vooral een Nederlandse appel, waarvan 12 procent in Duitsland staat en het merendeel in Nederland.

De verkoop van de aanplant voor dit seizoen verloopt voorspoedig, mede door de buitenlandse vraag. Voor beide rassen is bijna 90 procent uitverkocht, stelt Van der Linden.

Van Rubens, het derde Inova Fruit-ras, wordt dit jaar in Nederland en België geen uitbreiding van de aanplant verwacht. Door de marktontwikkelingen is hiertoe besloten. Groei is er nog wel in het buitenland, waar de markt nog wel uitbreidt, stelt Van der Linden.

Of registreer je om te kunnen reageren.