Home

Nieuws

Anevei: vervroegd slachten als dat mogelijk is

Doetinchem – De branche-organisatie van de eierhandel Anevei adviseert legpluimveehouders om koppels legdieren zoveel mogelijk vervroegd te slachten. “Alles wat weg is, is weg”, aldus voorzitter Arend Mijs van de Anevei.

Aanleiding voor het advies is de slechte marktsituatie. Als gevolg van de dioxinecrisis in Duitsland is daar sprake van forse vraaguitval. Aangezien de Nederlandse eiersector zwaar leunt op export naar Duitsland is de opbrengstprijs van eieren ingestort. Zo’n 60 procent van de Nederlandse productie gaat naar Duitsland. De opbrengstprijs van eieren is op het ogenblik zo’n twee tot drie cent onder de kostprijs.

Volgens voorzitter Jan Wolleswinkel van de NOP worden koppels oudere leghennen inderdaad eerder geslacht op het ogenblik. volgens Wolleswinkel is er verder nog geen sprake van paniek. “De vraag naar eieren op de thuismarkt loopt gewoon door. Het probleem zit in Duitsland.

Ook Gert Jan Oplaat, voorzitter van de NVP is de zelfde mening toegedaan. “We zullen hier doorheen moeten en we zullen die voerjongens in Duitsland een enorme schop onder hun kont moeten geven, dat ze hun zaakjes beter op orde moeten maken.” Jan Brok, bestuurslid van de NVP wijst er op dat veel leghennenhouders gebonden zijn aan afspraken met hun eierafnemer. Brok: “Ze kunnen niet van de ene dag op de andere dag hun hennen laten slachten om zo de verliezen te beperken. Ze worden aan hun leveringsafspraken gehouden”.

Ook in de vleeskuikensector staan de prijzen onder druk. De schade valt hier in verhouding echter mee.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.