Home

Nieuws 585 x bekeken 9 reacties

All in-all out zonder prijsrisico

Voerfabrikant De Heus ontwikkelde een systeem dat het gevaar wegneemt van alle biggen ineens opleggen, of slachtrijpe dieren in korte tijd te leveren terwijl achteraf het tijdstip prijstechnisch erg ongunstig bleek.

Dit risico houdt veel vleesvarkenshouders tegen te gaan werken volgens het principe van bedrijfs all in-all out, aldus sectorhoofd varkens Henk van Kuyk van De Heus.

De Heus komt daarom met de RisicoDemper. In de week van opleg, wordt gekeken wat de NVV-notering de acht voorgaande weken was en wordt het verloop in de volgende acht weken bijgehouden. Met de week van opleg er bij geeft dat een periode van 17 weken. Over die termijn wordt de gemiddelde notering berekend. Was de notering in de week van opleg hoger dan gemiddeld, krijgt de boer geld uit de pot van De Heus. Was de notering lager, schrijft De Heus geld van de bankrekening van de boer af. Met de zware varkens werkt het exact hetzelfde, maar dient de beursprijs als referentie.
De ondernemer bepaalt zelf aan wie hij levert, wie de biggen brengt, enzovoort. Ook de notering waarop de varkenshouder zijn dieren afrekent doet er niet toe in het concept. Een boer die door goed onderhandelen scherp biggen inkoopt steekt de winst in eigen zak omdat niet naar de werkelijke prijs wordt gekeken maar de schaduwnotering.

De demper kent twee varianten. Stoppen na 9 rondes, de standaardlooptijd, en het tekort of een plus blijft bij De Heus. Optie twee: een tegoed na 9 rondes betaalt De Heus terug aan de boer. Komt De Heus tekort kan de boer kiezen om te blijven verlengen tot de debetstand weg is of bij te storten tot €0.
Een paar dingen zijn verplicht. De Heus levert het voer. De boer legt de originele factuur over met daarop de datum van aan- of verkoop plus de aantallen biggen of kilo’s vlees. De werkelijke prijs doet er niet toe. Aan het systeem kleven geen kosten.

Het instrument is primair ontwikkeld voor bedrijven tussen 500 en 1.500 vleesvarkensplaatsen. Het is een gegeven dat op bedrijven tot 1.500 varkens de voerwinst gemiddeld achterblijft ten opzichte van grotere bedrijven. Met het oog op de verplichte investeringen voor 2013 en de toch al lage rendementen moet op deze bedrijven de voerwinst omhoog. Anders is het voortbestaan in gevaar, aldus De Heus. De voerfabrikant ziet in bedrijfs all in-all out hét middel om de voerwinst op te krikken met zeker €10 per plaats per jaar doordat de technische resultaten verbeteren.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pietje

  kunnen ze het voer wat goedkoper maken in plaats van die onzin

 • no-profile-image

  pietje nr 2

  Als ik van de heus zou voeren stop ik daar direct mee . ik wil niet mee betalen aan tekorten elders in mijn voerprijs. Heb dat jaren terug gezien met egalisatie contracten bij Hendrix Voeders.

 • no-profile-image

  Adviseur

  Eindelijk een partij in de agribusiness die zijn nek uit steekt voor de vleesvarkenshouders. Prima initiatief wat de boer, op het voer na, geheel vrijlaat om zelf keuzes te maken.
  Het all-in all-out principe is hard nodig voor de vleesvarkenshouderij om bestaansrecht te houden. Ik ben er van overtuigd dat dit systeem zorgt voor een hogere voerwinst. Wie niet open staat voor verandering heeft geen toekomst. We zijn het toch met elkaar eens dat de huidige situatie in de vleesvarkenshouderij alleen maar verliezers kent. Andere sturcturen en verandering is noodzakelijk!

 • no-profile-image

  Slome

  Goedemorgen

 • no-profile-image

  Dat de Heus er uiteindelijk niet aan wil verliezen is de enige waarheid!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Er staat niet vermeldt of de voerprijs over de lopende periode ook wordt gecorrigeerd naar gemiddelde prijsstellingen van andere voerfabrieken. Dus..............

 • no-profile-image

  hoezo verliezers??/

 • no-profile-image

  Pietje3

  Als je je wat verdiept in het systeem blijkt het een instrument te zijn om puur prijsrisico's weg te nemen bij all in all out, zonder extra kosten met marktconforme voerprijzen.
  We weten allemaal dat all in all out een beter technisch en economisch rendement oplevert. Ik kan dat goed gebruiken.. • no-profile-image

  lijkt een beetje heel veel op het femalie farmers gedoe

 • no-profile-image

  KIJK_UIT Zodra je dus een voerschuld hebt moet je volledig doen wat ze zeggen. Allossen kan zomaar niet, vooral nu met deze rendamenten, dat is ook misleiding. Ik heb ook een zogenaamde voerschuld, echter de schade van het chemisch verontreinigd voer wat ik heb ontvangen is vele keren groter. Een beetje verontreiniging kan geen kwaad, aldus DE-Heus in 2010. Een overleg indeze met produktschap voeders wil men niet, Openheid en transparantie zal tijdens dat overleg uiteraard komen , dus de weigering indeze als het ook over de voedselveiligheid gaat begrijp ik niet. De schade bij voedselverontreiniging is een standpunt dat bij overheid en produktschap thuishoord, die hebben het immers ook onderzocht zeggen ze aan de keukentavel

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.